1262_bookwriting

 

Τo site σας είναι η αφετηρία, δεν είναι το τέλος.

 

Ακούμε συχνά από επαγγελματίες ή επιχειρηματίες τη φράση, “θέλω ένα site”. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία τους θέλει κάτι άλλο ή κάτι συμπληρωματικό σε ένα site. Και αυτό γιατί η ανάγκη δημιουργίας ενός site εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλει κάποιος να πετύχει: να ενδυναμώσει το brand, να πλησιάσει το κοινό του, να επικοινωνήσει με νέο κοινό, να αλλάξει την εικόνα του, να πληροφορήσει το κοινό του για νέα προϊόντα ή νέες προσφορές, κ.λπ. Όλοι αυτοί οι στόχοι έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και μορφές παρουσίας στο διαδίκτυο.

To site σαν γιατρικό

Αλλά ακόμα και αν προχωρήσει κάποιος στη δημιουργία του site, οι περισσότεροι νομίζουν ότι θα τους γιατρέψει όλα τα προβλήματα marketing και επικοινωνίας που τυχόν έχει. Νομίζουν ότι τώρα που επιτέλους δημιούργησαν το site τους, αυτό θα τρέχει μόνο του, χωρίς φροντίδα και προσοχή, ενώ οι πελάτες θα έρθουν τρέχοντας να αγοράσουν τα προϊόντα. Λάθος και τα δύο.

Όσο “τέλειο” και αν είναι το site, όσο “τέλεια” και αν είναι η εταιρεία που το δημιούργησε, το site σας δεν είναι σε καμία περίπτωση το “απόλυτο όπλο” για να κατακτήσετε όλους τους στόχους σας. Η δουλειά σας δεν τελειώνει τη στιγμή που το ανεβάζετε. Στην πράξη, εκείνη ακριβώς τη στιγμή αρχίζει.

Όταν ολοκληρώσετε τη δημιουργία του site σας, πρέπει να το τεστάρετε να δείτε αν έχει προβλήματα, να διορθώσετε τυχόν προβλήματα, να βελτιώσετε την λειτουργικότητά του, την ταχύτητα του, την ανταπόκρισή του, να ελέγξετε το S.E.O. και να το βελτιστοποιήσετε, να φροντίσετε για το marketing αλλά και την διαφήμισή του κ.ο.κ.

Κάθε site (ή blog, facebook page, youtube channel, κ.λπ.) είναι μια εργασία που δεν τελειώνει ποτέ. Από την στιγμή που είναι στον “ψηφιακό αέρα” τότε πρέπει συνεχώς να επιβλέπεται, να διορθώνεται, να βελτιώνεται, να εξελίσσεται.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει, όπως κάθε άλλη ενέργεια επικοινωνίας και marketing, να αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου, του οποίου όλα τα κομμάτια συμπληρώνουν την ίδια εικόνα και οδηγούν στον ίδιο αποτέλεσμα, τον ίδιο στόχο.

Επένδυση

Το site απαιτεί μια πολύ σοβαρή επένδυση χρόνου, χρήματος, προσπάθειας για να πετύχει. Με την πληθώρα νέων sites που δημιουργούνται καθημερινά, η επιτυχία δεν είναι απλή υπόθεση και σίγουρα δεν είναι δουλειά του “ξαδέλφου” σας που “είναι όλη μέρα στο internet”. Απόδειξη είναι ότι ο “ξάδελφος” σας δεν έχει κανένα επαγγελματικό site ανεβασμένο και φυσικά δεν ξέρει τι είναι S.E.O., τι είναι marketing, ποιοι είναι οι κανόνες, ποια είναι τα προβλήματα και ποιες είναι οι λύσεις για να έχει αποτελέσματα αυτή σας η ενέργεια.

Οικονομικό ναι, πρόχειρο και εγκατελειμένο ποτέ

Δεν υπάρχει χειρότερο από ένα προχειροφτιαγμένο site, που δεν δουλεύει σωστά, με νεκρά links, με κείμενα ανορθόγραφα, με φωτογραφίες κακοφωτισμένες, με αισθητική που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Η συμβουλή μου; Αν δεν μπορείτε να το κάνετε σωστά, επαγγελματικά, μην το κάνετε καθόλου. Περισσότερη ζημιά θα κάνετε στο προϊόν ή στην εταιρεία σας παρά καλό.

Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που λέω, φανταστείτε τη σκηνή. Είστε σε ένα κατάστημα, π.χ. επίπλων. Περνάτε από έξω και είναι κακοφωτισμένο. Η ταμπέλα του τρεμοσβήνει. Στην βιτρίνα, τα ελάχιστα έπιπλα είναι σκονισμένα, χτυπημένα, παλιά, με τα υφάσματα βρώμικα και σχισμένα. Σας ρωτάω: Θα μπείτε ποτέ σε αυτό το κατάστημα; Και αν ξεπεράσετε όλα τα “εμπόδια” και μπείτε, θα αγοράσετε κάτι; Δεν νομίζω.

Ένα ακόμα παράδειγμα. Το site σας εκτός από βιτρίνα είναι και πωλητής σας. Φανταστείτε τον, λοιπόν, να σας πλησιάζει αξύριστος, άπλυτος, με τσαλακωμένα, βρώμικα ρούχα και να μην μπορεί να μιλήσει σωστά Ελληνικά. Αν ξεπεράσετε το σοκ της εμφάνισης, πώς θα σας πείσει να αγοράσετε το προϊόν που πουλάει αν δεν μπορεί να μιλήσει σωστά, το δείγμα που προσπαθεί να σας δείξει δεν λειτουργεί ή είναι ταλαιπωρημένο και λεκιασμένο;

Μπορεί τα παραδείγματα να σας ακούγονται υπερβολικά, αλλά αν κάνετε μια βόλτα στο διαδίκτυο, θα βρείτε πάρα πολλά sites, που η εικόνα τους δεν διαφέρει από αυτή που σας περιγράφω (και μερικές φορές είναι ακόμη χειρότερη). Εγκαταλειμμένα, αφημένα στην τύχη τους, δείγματα κακής διαχείρισης και ελάχιστης γνώσης. Είμαι δε απόλυτα βέβαιος ότι οι δημιουργοί τους (συνήθως συγγενείς και φίλοι) είναι περήφανοι για το αποτέλεσμα, οι δε ιδιοκτήτες τους κατηγορούν την “καταραμένη” τύχη που δεν βλέπουν τους πελάτες να έρχονται ή ακόμα χειρότερα καταλήγουν σε συμπεράσματα του τύπου, “το internet είναι άχρηστο, δεν δουλεύει, αφού εγώ το δοκίμασα και δεν είδα αποτελέσματα…”.

Τα εργαλεία δεν κάνουν τον τεχνίτη

Η δημιουργία ενός site, όπως και η δημιουργία μιας διαφήμισης, φαίνεται εύκολη δουλειά που μπορεί να την κάνει ο καθένας αρκεί να έχει ένα κομπιούτερ και στοιχειώδεις γνώσεις χειρισμού ενός προγράμματος. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Όλοι μπορούν να αγοράσουν ένα μολύβι και ένα χαρτί, αλλά δεν είναι αρχιτέκτονες. Όλοι μπορούν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο αλλά δεν είναι Σουμάχερ. Όλοι μπορούν να αγοράσουν μια ρακέτα τένις αλλά δεν είναι Τζόκοβιτς. Τα εργαλεία δεν κάνουν τον τεχνίτη, ούτε τον επαγγελματία.

Το site είναι δουλειά επαγγελματία

Για αυτό, πριν κάνετε οτιδήποτε, όταν κάνετε τη σκέψη, “θέλω ένα site”, σκεφθείτε, πρώτα από όλα, “γιατί;”. Στην συνέχεια, και αν η απάντηση είναι ότι πράγματι αυτό που χρειάζεται η εταιρεία ή το προϊόν σας είναι η δημιουργία ενός site, αναζητήστε τον επαγγελματία με τον οποίο θα συνεργασθείτε, γιατί αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Για πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργεία του δικού σας site, ρίξτε μια ματιά εδώ: www.2525.gr