Brainstorming. 10 κανόνες για είναι πάντα επιτυχημένο.
Brainstorming είναι τεχνική ομαδικής δημιουργικότητας, μέσα από την οποία η ομάδα προσπαθεί να βρει λύση για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, με τη συγκέντρωση ενός καταλόγου ιδεών που προσέφεραν, χωρίς πολύ σκέψη, τα μέλη της.
Alex Osborn, 1953
Το brainstorming, η δημιουργική συνάντηση των μελών μιας ομάδας, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την παραγωγή ιδεών πέρα από τις συνηθισμένες ή για την παραγωγή ιδεών και λύσεων όταν πιέζει ο χρόνος ή ακόμα και όταν όλες οι άλλες προσπάθειες εύρεσης μια απάντησης σε ένα πρόβλημα έχουν αποτύχει.
Σε κάθε brainstorming υπάρχει απαραίτητα ένας “αρχηγός” που οδηγεί την συνάντηση, καθοδηγεί τα μέλη της και φροντίζει να τηρούνται οι κανόνες της.
Ναι, υπάρχουν κανόνες και μάλιστα αυστηροί.
Διαβάστε τους κανόνες, φροντίστε για την επιβολή τους και την συμμόρφωση όλων όσοι συμμετέχουν ή αλλιώς προετοιμαστείτε για την αποτυχία της συνάντησής σας.
10 κανόνες για επιτυχημένο brainstorming
1. Καθορίστε με ακρίβεια το πρόβλημα που η ομάδα θα συνεργαστεί για να λύσει. Δεν έχει νόημα ένα brainstorming αν τα μέλη που συμμετέχουν δεν έχουν καταλάβει από την αρχή ποιο είναι το πρόβλημα για το οποίο θα αναζητήσουν λύσεις. Εξηγήστε το με σαφήνεια και βεβαιωθείτε ότι όλοι το έχουν καταλάβει.
2. Ορίστε τη χρονική διάρκεια της συνάντησης. Αν και πολλές φορές ο πειρασμός να ξεκινήσουμε τη συνάντηση και να την αφήσουμε να διαρκέσει μέχρι να βρούμε τη λύση είναι μεγάλος, δεν είναι αυτή η σωστή τακτική γιατί στα μέλη δημιουργούνται συχνά αντικρουόμενα συναισθήματα, όπως χαλάρωση, ανησυχία, άγχος, κ.λπ. Όταν ξέρουν τι χρόνο έχουν στην διάθεσή τους, όλοι συντονίζονται και αποδίδουν καλύτερα. Αν δεν βρεθεί η αναζητούμενη λύση στο χρονικό όριο που έχετε θέσει, τότε μπορείτε απλά να επαναλάβετε το brainstorming.
3. Όλοι πρέπει να συμβάλουν. Διαφορετικά πρέπει να ζητήσετε εσείς την πρότασή ή την ιδέα τους. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν απλοί παρατηρητές σε ένα brainstorming.
4. Καταγράψτε όλες τις ιδέες. Δεν υπάρχουν καλές και κακές ιδέες. Ποτέ δεν ξέρετε πού θα σας οδηγήσει μία ιδέα που μπορεί στην αρχή να σας φάνηκε αδιάφορη ή μη εφαρμόσιμη.
5. Έμφαση στην ποσότητα. Αυτό που αναζητάτε πρωτίστως σε ένα brainstorming είναι η ποσότητα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ιδεών που προκύπτουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να παραχθεί η πρωτότυπη, νέα και αποτελεσματική λύση που ψάχνετε. Μέσα από την ποσότητα θα προκύψουν οι έξυπνες, δημιουργικές λύσεις και απαντήσεις στο πρόβλημά σας.
6. Ξεχάστε την κριτική. Με την αναστολή της κριτικής, οι συμμετέχοντες αισθάνονται ελεύθεροι να παράγουν ασυνήθιστες, πρωτότυπες, νέες ιδέες, χωρίς τον φόβο να “γελοιοποιηθούν” ή να “χλευαστούν”.
7. Δεν επιτρέπονται τα πειράγματα! Δεν επιτρέπεται τα μέλη της ομάδας να πειράζουν ο ένας τον άλλο. Τα πειράγματα και τα κατευθυνόμενα αστεία είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που εμφανίζεται συχνά από ανθρώπους που απειλούνται από τους υπόλοιπους που μοιράζονται τις ιδέες τους. Εάν τα επιτρέψετε, θα χαλάσουν το δημιουργικό κλίμα της ομάδας και θα συντελέσουν στο να μειωθεί ο αριθμός των ιδεών που μπορούν να παραχθούν.
8. Ιδού μερικές φράσεις που πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία: “Το ξαναδοκιμάσαμε αυτό και πριν ..”,”Μου φαίνεται αδύνατον …”,” Ναι, αλλά …”. Αυτές οι φράσεις σκοτώνουν τη δημιουργική διαδικασία και διαλύουν το ομαδικό πνεύμα. Η αξιολόγηση των ιδεών γίνεται στο τέλος της συνεδρίασης και όχι κατά την διάρκεια που παράγονται.
9. Επικροτήστε τις ασυνήθιστες ιδέες. Μπορούν να παραχθούν με την εξέταση νέων οπτικών γωνιών και την διαφοροποίηση ή ακόμα και την απόρριψη των δεδομένων. Έτσι, μπορεί να προκύψουν καλύτερες λύσεις, διαφορετικές, πρωτότυπες.
10. Συνδυάστε και βελτιώστε τις ιδέες. Οι καλές ιδέες μπορούν να συνδυαστούν για να σχηματίσουν μια νέα καλύτερη ιδέα. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η άθροιση “1+1=3” είναι σωστή.